PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

SİRKÜLERİMİZ

17 SERİ NUMARALI , KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YA.

 Sirküler no: 2018/1

Tarih 07/02/2018

17 SERİ NUMARALI , KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

1- Genel uygulama Tebliğinin (I/C) kısmında yer alan “2.1.2.1. İkametgahı, iş yeri, kanuni merkezi, ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlar tarafından yapılan işlemler” bölüm başlığından sonra gelmek üzere “2.1.2.1.1 Genel Olarak” bölüm başlığı eklenmiş ve bu bölümden sonra gelmek üzere aşağıdaki bölüm eklenmiştir.

2.1.2.1.1 Katma Değer Vergisi Mükellefi Olmayan Gerçek Kişilere Elektronik Ortamda Sunulan hizmetler

Başlıkta yazılı kişilere sunulan hizmetler KDV ye tabi olacaktır.

Söz konusu hizmet sunucuları ,bu işlemlere ilişkin KDV yi 3. No.lu KDV beyannamesi ile elektronik ortamda beyan ederler.

İlk kez beyanname verecek olanlar” www. Digitalservice.gib.gov.tr” adresinde yer alan formu doldururlar. Formun onaylanmasından sonra Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı nezdinde hizmet sunucusu adına “ Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti” tesis edilir. Ayrıca işe başlama bildirimi gerekmez ve mükellefe kullanıcı kodu, parola ve şifre verilir. Beyannamelerin meslek mensuplarına imzalatılması mecburiyeti yoktur. Defter tutma zorunluğuna tabi değillerdir.

Bu mükellefiyete tabi hizmetlerle ilgili olarak Türkiye’de vergi mükellefi olanlardan alınan belgelerde kayıtlı KDV indirilebilir. Alınan belgeler muhafaza şartına tabidir.

Beyanname takip eden  ayın 24. Günü akşamına kadar verilir, vergi 26. Günü akşamına kadar ödenir. 2018 yılı ilk üç ayına ait beyanname verme ve ödeme süreleri 24 ve 26 Nisan 2018 tarihine kadar uzatılmıştır. İşlem olmayan dönemlerle ilgili beyanname verme zorunluluğu yoktur.

2- 50 milyon TL tutarından fazla sabit kıymet yatırımı yapan mükelleflerin 6 şar aylık dönemler itibariyle indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV tutarlarının iade talep etme süreleri belirlenmiştir.

3- Bankalara, Finansal Kiralama  ve Finansman Şirketlerine borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık yapılan teslimlere ilişkin istisna uygulaması düzenlenmiştir.

4- Yurt dışından alınan Roaming Hizmetlerine ilişkin istisna düzenlenmiştir.

5- Tebliğin (III/B3-6) bölümünde yer alan Tablo 3 ün İade edilebilir KDV tutarı sütununda kayıtlı 10.200 TL tutarı 25.200 TL olarak değiştirilmiştir.

6- Özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için yüklendikleri KDV yi özel hesap dönemini geçirmemek kaydıyla defterlerine kaydetmeleri şartıyla indirim konusu yapabilecekleri hükmü getirilmiştir.