1- Uçuş ve Dalış hizmetleri istisnası:
7161 Sa. Kanunun 3. mad. ile 193 Sayılı Gelir Ver. Ka. 23. mad. I. fıkrasına eklenen hükmün açıklanması:
Kamu kurum ve kuruluşları hariç Türk Hava Kurumu veya kanuni veya iş merkezi Türkiye'de bulunan müesseselerde uçuş maksadıyla görevlendirilen pilot ve kabin memurlarına her ne nam altında olursa olsun verilen tüm ücretlerden sosyal güvenlik primi ve şahıs sigorta pirimleri düşüldükten sonra kalan net tutarın %70 i Gelir Vergisinden istisna tutulacaktır.
2- İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yapılan satışlarda esnaf muaflığı
Evlerde kullanılan araç ve gereç hariç muharrik kuvvet kullanmamak , ve dışardan işçi almamak şartıyla oturdukları evlerde imal ettikleri mal ve ürünleri iş yeri açmaksızın internet üzerinden yıllık asgari ücret tutarını aşmaksızın satanlara esnaf muaflığı hükümlerinden yararlanmak hakkı tanınmıştır.
Bu ürünlerin pazar takibi yoluyla satışı, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflrnin açtıkları ortamlarda satılması, ticari, zirai ve mesleki kazancı dolayısıyla gelir vergisi mükellefiyetinin olması, faaliyetin gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlı olarak yapılması hariçtir.
Bu ürünlerin kermes, panayır veya kamu kurumlarınca açılan geçici ortamlarda satılması istisnayı engellemez.
Yıllık asgari ücret limiti sadece internet ortamında satılan miktar ile ilgili olup diğer satışlar hariçtir.
Bu ürünlerin satışından GVK 94. maddesi uyarınca yapılacak tevkifata etkisi yoktur.
3- Tazminat ödemelerinde istisna uygulaması
7162 Sa. Ka. 2. Mad. ile GVK 25. Md. 1 numaralı bendi değiştirilmiştir.
"1- Ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle verilen tazminat ve yardımlar ile 25/8(1999 tarihli ve 4447 say. İşsizlik Sigortası Kan. uyarınca ödenen işsizlik ödeneği ve 22/5/2003 Tarihli ve 4857 Say. İş Kanununa göre ödenen işe başlatmama tazminatı"
4- 27/05/2018 Tarihinden önce Karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen ek tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisinin iadesi.
7162 Say. Ka. 4. mad. ile 193 Say. Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
Geçici Mad. 89- 27/03/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 Say. Vergi usul Kanunu düzeltmeye dair hükümleri uyarınca red ve iade edilir.......
Devam eden açıklamalarda red ve iade talebinin şekli , süresi ve istenen belgeler açıklanmıştır.