7193 Sayılı Digital Hizmet Vergisi ile bazı kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılması hakkında Kanun hakkında açıklamalar:
DİGİTAL HİZMET VERGİSİ
- Türkiye’de sunulan aşağıdaki hizmetlerden elde edilen hasılat digital hizmet vergisine tabidir.
- Digital ortamda sunulan reklam hizmetleri
- Sesli, görsel ve digital herhangi bir içeriğin digital ortamda satışı
- Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri digital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri (kullanıcılar arasında bir mal ve hizmetin satılmasına veya satılmasının kolaylaştırılmasına yönelik sunulan hizmetler dahil).
- Yukarıdaki hizmetlere yönelik digital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetleri
Bu bölümdeki vergilendirme yurt dışında faaliyet gösteren vergi mükelleflerinin tespiti, limitleri aşıp aşmadıklarının belirlenmesi açısından teknik zorluklarla doludur. Ayrıca yurt içinde faaliyet gösteren pek çok mükellef zaten vergi mükellefi olup kazançları üzerinden vergi ödemektedirler. Bu vergi mükerrer vergi anlamında olup yurt içi digital ortamda yapılan ticareti bitirebilecek kadar tehlikelidir.
- Muafiyetler:
- Yukarıda sayılan işlerden sağlanan bir vergileme döneminde sağlanan hasılat yurt iççinde 20 milyon liradan veya yurt dışında 750 milyon Avrodan az ise vergiden muaf tutulurlar.
- Yukarıdaki fıkrada sayılan hadleri her ikisinin de aşılması halinde muafiyet sona erer. Haddin aşıldığı vergilendirme dönemini takip eden 4. Vergilendirme döneminden itibaren mükellefiyet başlar
- Arka arkaya iki hesap dönemi yukarıdaki hadlerden herhangi birinin altında kalanların muafiyeti izleyen hesap döneminden itibaren başlar.
- Verginin oranı brüt satış hasılatının %7.5 udur.
- Vergilendirme dönemi, DHV de vergilendirme dönemi takvim yılının birer aylık dönemleridir.
Bu verginin uygulama tarihi, yayım tarihini izleyen 3. Ayın başında
NOT: 2, 3 ve 4 numaralı bentlerdeki çelişkiler sizin de dikkatinizden kaçmayacaktır.
Öncelikle “ takvim yılının birer aylık dönemleridir” terimi ile vergi hukukumuza yeni bir vergi dönemi kazandırılmıştır. Bu tanımdan 20 milyon limit bir ayda mı yoksa bir yılda mı aşılırsa sorusu cevaplanamamaktadır. Muafiyetler kısmının birinci paragrafında 20 milyon lira veya 750 milyon Avro derken açıkça herhangi birinin ayrı ayrı aşımı halinde demek istemiş ama 2. Paragrafta her ikisinin diyerek birlikte dikkate alınmaları gerektiğini ifade etmiştir. 3. Paragraf tekrar herhangi birinin diyerek ayrı ayrı tanımına dönmüştür. Sanırım bu iş çok aceleye geldi ve üzerinde düşünülmeden ve bilgi alınmadan kaleme alındı. Bu eksik ve hataları çıkacak olan Genel tebliğ ile düzeltmeye çalışacaklarını sanıyorum.
BAZI KANUNLARDA VE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
- 6802 Say. Gider Ver. Kanununda yapılan değişiklikler:
- Kambiyo muamelelerinden alınan vergi %01 den %02 ye çıkarılmıştır.
- Mülga Madde 34- 38 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“ Konaklama vergisi”
Hangi tanım ve ad altında olursa olsun Konaklama hizmeti verilen tesislerdeki bütün hizmetler Konaklama Vergisine tabidir. Yani konaklama hizmeti yoksa vergi yoktur. Konaklama hizmeti varsa yeme içme, spor vs ne varsa vergiye tabidir. Vergi oranı %2 dir (Bu vergi 2020 yılında %01 olarak uygulanacaktır)
Vergilendirme dönemi faaliyet gösterilen takvim yılının birer aylık dönemleridir.
?????????
Uygulama tarihi , 1.4.2020 tarihinde
NOT: Konaklama vergisini savunanlar her ülkede bu tür vergiler olduğunu ve bu verginin konaklayanlar tarafından ödeneceğini ileri sürmüşlerdir. Bu savlar pek geçerli değildir. Öncelikle pek çok ülkede var olan konaklama vergileri başka vergi uygulanmadığı için konulmuştur ve ortalama %5 civarındadır. Mesela KDV gibi. Türk turizmi yabancı ülkelerdeki bu vergi avantajı nedeniyle zor duruma düşünce devlet turizmdeki KDV oranını %18 den %8 e indirmiştir. Şimdi yeni bir vergi ile bu yük 2020 için %9 a sonra da %10 çıkarılmaktadır. Vergiyi konaklayanların ödemesi iddiası da doğru değildir çünkü Turizm Acentaları, yabancı turizmde çevre ülke fiyatlarını baz alarak pazarlık ederler, sizin burada ödediğiniz vergiler onları ilgilendirmez. Dolayısıyla alınan her vergi turizmcinin cebinden gider.
- Serbest Meslek kazançlarındaki limitsiz istisnaya 500.000 TL limiti getirilmiştir. Bu durumdakiler için Md. 94 deki tevkifat yapma yükümlülüğü yoktur.
Uygulama tarihi, 1.1.2020
NOT: Ödemeyi yapanın 500.000 limitinin aşılıp aşılmadığını nasıl bileceği anlaşılamamıştır.
- GVK Md 23 Bent 10 da yazılı taşıma giderlerine çalışılan gün başı 10 TL limit konmuştur. Fazlası ücret olarak vergilendirilir ve bu bedel kart olarak verilmelidir.
Uygulama tarihi, yayımı izleyen ay başından itibaren.
NOT: 10 TL limite KDV dahil midir değil midir belli değil.
- Hakem ücretleri istisnasına sınır geldi. GVK 29. Mad. 4. Bent hükmüne göre hakem ücretleri vergiden istisna iken bu istisna sadece amatör spor dalları ile sınırlandırılmıştır ( Voleybol ve basketbol üst ligleri hariç)
Uygulama tarihi yayımı izleyen ay başından itibaren.
- Taşıt Giderlerine sınırlama getirildi.
Oto kiralama şirketlerinin bu amaçla kullandıkları araçlar hariç diğer kiralık otolarda aylık 5.500 TL nin üstünde kira gideri ve satın alınan binek oto için ödenen ÖTV ve KDV nin gider olarak yazılması yöntemi tercih edilirse azami 115.000 TL lık kısmı gider olarak indirilebilir.
Genel olarak binek otomobillerine ait giderlerin azami %70 i gider yazılabilir.
ÖTV ve KDV gider olarak indirildi ise oto bedeli olarak azami 135.000 TL indirilmediyse 250.000 TL lık kısmı için amortisman gideri ayrılabilir. Aynı sınırlama serbest meslek erbabı için de getirilmiştir.
NOT: Eskiden binek otomobilleri ile ilgili olarak %50 sınırlaması vardı. Yeni uygulama ile bu sınırlama hem satın alma ve amortisman giderlerine hem de diğer giderlere %70 olarak geri getirilmiştir.
Uygulama tarihi 1.1.2020
- Ücret kazanlarındaki beyanname verme sınırı değiştirilmiş ve 103 Maddede yazılı 4. Gelir dilimini aşan ücretler için beyanname verme mükellefiyeti getirilmiştir.
NOT: Tek iş verenden alınan ücretler için ayrım yapılmaması gereksiz iş yükü doğuracaktır.
Uygulama tarihi 1.1.2020
- Mahkeme kararıyla ödenen avukatlık ücretleri için de ödeyenlere tevkifat zorunluluğu getirilmiştir.
- GVK Vergi dilimleri değiştirilmiştir.
18.000 TL ye kadar %15
40.000 nin 18.000 TL si için 2.700 TL fazlası için %20
98.000 “ 40.000 TL “ “ 7.100 TL “ “ %27
( ücret 148.000 in 40.000 TL si için 7.100 TL)
500.000 TL nin 98.000 TL si için 22.760TL fazlası %35
( ücret 148.000 TL için 36.260 TL)
500.000 TL den fazlası için %40
( ücret 500.000 TL için 159.400 TL )
Uygulama tarihi 1.1.2019 dan itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde
NOT: Henüz 2019 yılı gelirlerinin beyan zamanı gelmediği için 1.1.2019 tarihi esas alınmıştır ancak bu bile mükellefiyet getiren yasaların geçmişe şamil olmaması kuralına aykırıdır. Çünkü insanlar 11 ay boyunca eski sistemi dikkate alarak faaliyet göstermişlerdir. 11. Aydan sonra tarife değiştirilmez.
- GVK Mük 121 de bazı teknik düzenlemeler yapılmıştır ( Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi) Uygulama tarihi 1.1.2020
10 - GVK Geçici 67 ile Banka ve aracı kurumlara getirilen tevkifat oranını 2 katına çıkarma yetkisi Cumhur Baş. na verilmiştir.
11 - GVK Geçici 72 ile Sporculara uygulanan %15 tevkifat %20 e çıkarılmış ve 500.000 TL nin üstü için beyanname verme mükellefiyeti getirilmiştir. Uygulama tarihi 1.1.2020
12- VUK 160. Maddeden sonra getirilen madde ile Maliye bakanlığına “ Mükellefiyet kaydının analiz ve değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak terkini” yetkisi verilmiştir.
13- 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanununa 41. Maddeden sonra gelmek üzere şu bölüm eklenmiştir.
Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan bina ve vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Gn. Md. Belirlenen değeri 5.000.000 TL üzerinde olanlar Değerli Konut Vergisine tabidir.
Vergi oranı 5- 7.5 milyon için %03
7.5- 10 “ “ %06
10 milyonun üstü %010
Olarak belirlenmiştir.
Uygulama tarihi 1.1.2020
NOT: Bu vergi için akla ve mantığa uygun bir değerlendirme yapılamamıştır. Öncelikle değer tespiti yetkisi Tapu müdürlüklerine verilmiş ama itiraz için de Tapu Müdürlüğüne başvurulması şartı konmuştur. Yani sizin itirazınızı değerlendirme yapan kurum dikkate alacaktır. Bu bireylerin hukuk yoluna başvurma hakkının gaspı demektir. Demokratik hukuk devletinde böyle bir durum kabul edilemez.
Bu verginin iş yerlerini kapsam dışı bırakıp sadece konutları mükellefiyet altına sokması bir hukuk devletinde eşitlik ilkesine aykırıdır. Konut irat getirmeyen veya iş yerine oranla daha az irat getiren bir mülktür. Siz iş yerlerini hariç tutar konutlardan vergi alacağım derseniz bu anayasal eşitlik ilkesine aykırı bir kanun olur. Sanırım yönetim iş yeri sahiplerinden böyle acımasız bir vergiyi almaktan çekindiği veya işine gelmediği için kapsam dışı tutmuştur.
Bu vergi düşünülmeden konmuş veya kötü niyetle konmuş bir vergidir. Atadan deden kalmış eski müstakil evinde yaşamaya çalışan insanlara altından kalkamayacakları bir yük getirerek onları mallarını sudan ucuz fiyatlarla elden çıkarmaya ve yap sat işi yapan tüccarlara devretmeye zorlamak amaçlanmış olabilir.
Bir sitede müstakil bir villada oturan kişi evi 10 milyon TL olarak değerlendirilirse yıllık 100.000 TL vergi vermek durumunda kalacak demektir. Evini kiraya verse bu kadar kira alamayacak birinden bu vergiyi istemek hukuka ve insaf ölçülerine uymamaktadır.
Son olarak bu vergi bu ülkede uzun yıllar boyunca tenkit konusu yapılan ve acı tecrübeleri hala anlatılan SERVET VERGİSİNİN horlatılmasıdır.
Bu yasa ile getirilen değişiklikler ilgili Genel Tebliğin yayınlamasından sonra tekrar ele alınacaktır.